Ποντίκι και αρουραίος έχουν διαφορές;

Μια από τις πιο κοινές απορίες που έχουμε όλοι είναι αν το ποντίκι και ο αρουραίος έχουν διαφορές και τι σημαίνει αυτό στην ουσία όταν υπάρχουν στον χώρο μας. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα δύο είδη.

Ποντίκι & αρουραίος - διαφορές
Ποντίκι & αρουραίος – διαφορές

Βασικές διαφορές ποντικιών και αρουραίων

Ίσως η πιο βασικά διαφορά που έχουν τα δυο είδη εξ’ όψεως είναι το μέγεθος. Ο αρουραίος έχει βάρος μεταξύ 200-400 gr και μήκος μεταξύ 15-25 cm, χωρίς να υπολογίζεται το μήκος της ουράς. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις καθώς έχει βρεθεί και αρουραίος με μήκος μισού μέτρου, κάτι που είναι πολύ σπάνιο.

Το ποντίκι από την άλλη είναι πολύ μικρότερο. Το μέσο μήκος του ποντικιού είναι 5-10 cm χωρίς την ουρά. Το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 15-30gr.

Ποντίκι
Ποντίκι

Το κεφάλι του αρουραίου είναι πιο μακρύ με τονισμένο ρύγχος ενώ τα αυτιά είναι πιο στρογγυλεμένα. Το ποντίκι από την άλλη έχει πιο στρογγυλό κεφάλι και πιο λεπτοκομμένα αυτιά που εξέχουν πιο πολύ σε σχέση με το κεφάλι.

Η ουρά του αρουραίου είναι μεγαλύτερη και πιο παχιά σε σχέση με του ποντικιού. Τα μπροστινά δόντια κοπτήρες του αρουραίου είναι σαφώς μεγαλύτερα από των ποντικιών και είναι ικανά να κόψουν ως και σκυρόδερμα ή κάποιο μέταλλο. Η ανάπτυξη των δοντιών είναι συνεχής και λυαίνονται συνεχώς κατά την χρήση.

Μια άλλη βασική διαφορά είναι πως οι αρουραίοι ζουν κατά μέσο όρο 1,5 χρόνο ενώ τα ποντίκια περίπου 1,  τα ποντίκια όμως αναπαράγονται πιο γρήγορα.

Διαφορά βλέπουμε και στα περιττώματα καθώς του αρουραίου είναι αξιοσημείωτα πιο μεγάλα σε μέγεθος.

Αρουραίος
Αρουραίος

Ποιες είναι οι διαφορές στη συμπεριφορά

Αρχικά πρέπει να πούμε πως και τα δυο είδη είναι ιδιαίτερα έξυπνα, με έντονη αίσθηση της περιέργειας αλλά και με μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Ο αρουραίος είναι συνήθως πιο έξυπνος από τα ποντίκια, κάτι που μαρτυρά και η δυσκολία παγίδευσης τους σε σχέση με τα ποντίκια. Ο ποντικός δεν είναι το ίδιο καχύποπτος, μπορεί πιο εύκολα να δοκιμάσει κάτι καινούριο και είναι και πιο κοινωνικός με τους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως και ο αρουραίος δεν μπορεί να εξοικειωθεί με τους ανθρώπους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αρουραίος μπορεί να μας καταλάβει σε κάλεσμα με το όνομα που του έχουμε δώσει, ενώ μπορεί να έχει διαδραστικές ικανότητες σε διάφορα παιχνίδια όπως έχουν δει σε πειράματα. Επίσης μπορούν να εκφράσουν αγάπη και συμπάθεια. Μάλιστα οι επιστήμονες όσον αφορά την κοινωνική νοημοσύνη του τον συγκαταλέγουν δίπλα σε αυτή του σκύλου και της γάτας.

Τα ποντίκια δεν είναι θηρευτές και ψάχνουν πάντα τροφή μόνα τους ενώ αποφεύγουν την αναμέτρηση με άλλα θηλαστικά. Η διατροφή τους είναι κατά βάση φυτοφαγική με μερικές εξαιρέσεις εντόμων.

Οι αρουραίοι από την άλλη είναι θηρευτές και λειτουργούν σαν ομάδα πολλές φορές προκειμένου να βρούνε τροφή. Είναι σαρκοφάγοι και πολύ ικανοί στο κυνήγι θηράματος.

Πως τα πηγαίνουν μεταξύ τους

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι δεν τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά στη συνύπαρξη. Αν σε μια αποικία ποντικιών βρεθεί ένας αρουραίος, τα ποντίκια τον μυρίζουν και τίθενται σε συναγερμό. Συνήθως ο αρουραίος επικρατεί αν τον ενδιαφέρει το συγκεκριμένο περιβάλλον και τα ποντίκια απομακρύνονται ψάχνοντας άλλο μέρος να εγκατασταθούν.

Ποιο είδος είναι πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο

Επί της ουσίας και τα δύο είδη είναι εξίσου απειλητικά για τον άνθρωπο και στη περίπτωση εντοπισμού τους πρέπει να διενεργηθούν απολυμάνσεις στους συγκεκριμένους χώρους. Τα συγκεκριμένα τρωκτικά έχουν αξιοσημείωτη ικανότητα να ζουν σε ιδιαίτερα βρώμικα περιβάλλοντα χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πως είναι κινητές βόμβες παράσιτων και παθογόνων για τον άνθρωπο ιών.

Η μεγαλύτερη απειλή που δέχτηκε ποτέ το ανθρώπινο είδος από τρωκτικά είναι η πανδημία της μαύρης πανώλης αν και νέες έρευνες αντικρούουν την εξάπλωση της μέσω των ποντικιών. Η λεπτοσπείρωση όμως είναι σίγουρο ότι μεταφέρεται και από τα τρωκτικά μέσω των ούρων τους. Μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια για τον άνθρωπο και δεν είναι η μόνη.

Στο ενδεχόμενο λοιπόν ύπαρξης τρωκτικών στον χώρο σας πρέπει επειγόντως να διενεργηθεί επαγγελματική απολύμανση για ποντίκια και αρουραίους. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στη τύχη γιατί το ρίσκο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.

 

Scroll to Top