Είδη αποφράξεων

Είδη αποφράξεων

Η σημασία ενός λειτουργικού αποχετευτικού συστήματος είναι τεράστια. Από τις σωληνώσεις της αποχέτευσης διαφεύγουν καθημερινά λύματα, νερά από τη κουζίνα, το μπάνιο και το πλυντήριο. Αν η λειτουργία της δεν είναι ομαλή κινδυνεύουμε από μολύνσεις μικροβίων, πλημμυρισμένους χώρους και συνθήκες που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα είδη αποφράξεων και σε ποια σημεία αλλά και πως καθορίζεται το κόστος απόφραξης. Επίσης θα μιλήσουμε για τους τρόπους που μπορείτε μόνοι σας να πετύχετε το ξεβούλωμα της αποχέτευσης.

Ποια είναι τα είδη των αποφράξεων

Το αποχετευτικό δίκτυο είναι ένα σύνολο σωληνώσεων που παρασέρνει τα λύματα και τα νερά από το σπίτι μας και κάθε κτηριακή εγκατάσταση προς το κεντρικό δίκτυο της αποχέτευσης. Ανάλογα τη κατάσταση του δικτύου, το σχεδιασμό, την επιβαρυμένη χρήση αλλά και πολλά καθημερινά λάθη των ενοίκων μπορεί να βουλώσει.

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να υπάρξει φράξιμο των σωληνώσεων σε οποιοδήποτε σημείο του αποχετευτικού δικτύου, μέσα ή και έξω από κάθε κτίριο.

Εμείς μπορούμε να διαγνώσουμε το φραγή και να το αντιμετωπίσουμε με αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται. Παρακάτω θα αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα είδη αποφράξεων.

Πως βουλώνουν τα δίκτυα της αποχέτευσης

Η αποχέτευση μπορεί να βουλώσει από πολλές αιτίες. Εξαρτάται από το σημείο που βρίσκεται και τις συνθήκες. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις πιο σοβαρές αιτίες που δημιουργείται απόφραξη της αποχέτευσης. Στη περίπτωση που το δίκτυο σας δεν δείχνει να καλυτερεύει ή βουλώνει συνέχεια, καλέστε για επαγγελματικές υπηρεσίες την εταιρεία μας.

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ - ΑΙΤΙΕΣ
ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΑΙΤΙΕΣ

Οι κύριοι λόγοι που φράζουν τα αποχετευτικά δίκτυα είναι οι οργανικές και ανόργανες ύλες που στερεοποιούνται στις σωληνώσεις και δυσκολεύουν ως κάνουν αδύνατη τη ροή των λυμάτων. Ανάλογα το σημείο των σωλήνων αλλάζουν και οι αιτίες που προκαλούν φραγή.

Παράδειγμα στα φρεάτια οι λόγοι μπορεί να είναι λάσπες, πέτρες, χώμα, μπάζα, σκουπίδια, ακόμη και ρίζες δέντρων. Ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει και η κακή συντήρηση. Τα παραπάνω λύματα και σκουπίδια συσσωρεύονται ομογενοποιούνται, βουλώνουν και προκαλούν βλάβες στους αγωγούς.

Η απόφραξη της αποχέτευσης της κουζίνας δημιουργείται κυρίως από υπολείμματα τροφών, λίπη, λάδια, φλούδες και κάθε είδους σκουπιδάκια που πετάμε στον νεροχύτη. Μέσω του σιφωνιού περνάνε στις σωλήνες και με τον καιρό σκληραίνουν στα τοιχώματα τους. Το ξεβούλωμα της αποχέτευσης της κουζίνας είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε.

Στο μπάνιο στις περιπτώσεις του νιπτήρα και της ντουζιέρας, η αποχέτευση φράζει κυρίως από τρίχες, υπολείμματα σαπουνιού και γενικά προϊόντα μπάνιου. Το βούλωμα της λεκάνης προκαλείται από χαρτί, πουρί, οργανικά λύματα, γόπες από τσιγάρα και η λίστα συνεχίζεται.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η παλαιότητα του δικτύου, όπως και η κατασκευαστική του αρτιότητα. Η σχεδίαση του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί η στενές σωληνώσεις ή απότομες γωνίες βοηθούν το φράξιμο της αποχέτευσης.

Με ποιους τρόπους γίνεται η απόφραξη της αποχέτευσης

Σε αυτή την ενότητα θα δούμε με ποιους τρόπους γίνεται μια επαγγελματική απόφραξη της αποχέτευσης. Επίσης σας προτείνουμε ”σπιτικούς” τρόπους για να πετύχετε το ξεβούλωμα της αποχέτευσης μόνοι σας.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ

Ο πιο κοινός τρόπος που ξεβουλώνουμε την αποχέτευση είναι με τη χρήση ισχυρών μηχανημάτων υδροβολής υψηλής πίεσης. Με την υδροβολή καθαρίζουμε αποτελεσματικά τα λύματα που έχουν κολλήσει στους αγωγούς της αποχέτευσης και επαναφέρουμε τη φυσική ροή των υδάτων. Η απόφραξη με υδροβολή ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις αλλά κυρίως για αποφράξεις φρεατίων.

Έπειτα έχουμε  την απόφραξη αποχέτευσης περιστροφικό μηχάνημα ή αλλιώς ηλεκτροκίνητη ατσαλίνα απόφραξης. Ένα μεταλλικό σπειρωτό καλώδιο εισχωρεί σε σωληνώσεις κάθε μεγέθους. Με την βοήθεια του μηχανήματος και με τον κατάλληλο χειρισμό, περιστρέφεται και καθαρίζει τα τοιχώματα των σωλήνων. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για πιο ”λεπτοδουλειές”. Επίσης χρησιμοποιείται για πιο ευαίσθητα και παλαιωμένα δίκτυα που δεν αντέχουν τον καθαρισμό με ισχυρή πίεση νερού.

Τέλος στη περίπτωση που το φράξιμο προκαλείται από ρίζες δέντρων που εισχωρούν στις σωληνώσεις, τότε χρησιμοποιούμε σύγχρονα ριζοκοπτικά μηχανήματα.

Οι μέθοδοι αυτοί χρησιμοποιούνται για κάθε είδους απόφραξης όπως:

Ξεβούλωμα αποχέτευσης μόνοι σας & χρήσιμες πληροφορίες

Σε αυτή την ενότητα θα αναφέρουμε ποιο είναι το κόστος της απόφραξης, πως διαμορφώνεται και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον θα σας προτείνουμε τρόπους να ξεβουλώσετε μόνοι σας την αποχέτευση.

Πόσο κοστίζει μια απόφραξη

Το κόστος απόφραξης καθορίζεται από το είδος, το σημείο, τη πολυπλοκότητα, τον χρόνο εργασιών, την ώρα (σε περίπτωση που μας καλέσετε εκτάκτως νύχτα) και άλλους παράγοντες.

Η φύση της απόφραξης από μόνη της επηρεάζει και το κόστος. Για παράδειγμα αν τεράστιες ρίζες δέντρων έχουν εισχωρήσει σε φρεάτια ή αγωγούς της αποχέτευσης το κόστος απόφραξης δεν είναι το ίδιο με μια απλή περίπτωση απόφραξης ενός σιφωνιού.

Επίσης αν το βούλωμα είναι βαθιά στην αποχέτευση και χρησιμοποιήσουμε ειδική κάμερα διάγνωσης, το κόστος αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο πρέπει να είναι η μόνιμη λύση και όχι μια φτηνή αλλά όχι αξιόπιστη.

Το κόστος μιας απλής απόφραξης είναι 40-50 ευρώ αλλά καλό είναι ο επαγγελματίας τεχνικός να έχει εικόνα του προβλήματος πριν σας δώσει τιμή. Σε αντίθετη περίπτωση ή θα σας αλλάξει τη τιμή ή θα προσαρμόσει τις υπηρεσίες του στη τιμή που σας έχει δώσει. Κάτι που δεν θέλετε.

Η εταιρεία Αποφράξεις Γλυφάδα έχει πάντα ως πρώτο μέλημα τη μέγιστη αξιοπιστία υπηρεσιών στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Για την απόφραξη της αποχέτευσης μπορείτε να χρησιμοποιείσετε μια συρμάτινη κρεμάστρα ή ένα απλό σύρμα. Ισιώστε το συρμάτινο της κρεμάστρας( ή το σύρμα) και στην άκρη του φτιάξτε ένα άγκιστρο. Εισχωρήστε το μέσα στο σιφώνι και αρχίστε να σκαλίζετε προσεκτικά όσα σημεία βρίσκετε εμπόδιο στο φυσικό σχήμα της σωλήνωσης. Στο τέλος αδειάστε καυτό νερό να παρασύρει τα υπολείμματα που έχετε ξεκολλήσει, στην αποχέτευση.

Πολλές φορές μετά το ξεβούλωμα της αποχέτευσης με σπιτικούς τρόπους αντιλαμβανόμαστε δυσάρεστες οσμές. Αυτό είναι φυσικό γιατί οι οργανικές και ανόργανες ύλες που έχουν στερεοποιηθεί λιώνουν και μυρίζουν. Μέσα σε αυτές είναι και σαπισμένα υπολείμματα τροφής οπότε είναι κάτι αναμενόμενο.

Εσείς μπορείτε να αδειάσετε μισή κούπα φυσικού χυμού λεμόνι στο σιφώνι της αποχέτευσης. Θα δείτε πως οι οσμές θα φύγουν και τη θέση τους  θα πάρει μια φρεσκάδα.

Ο ποιο φυσικός τρόπος να ξεβουλώσετε την αποχέτευση είναι με αλάτι και λευκό ξύδι. Γεμίστε ένα φλιτζάνι με αλάτι και αδειάστε το στο σιφώνι της αποχέτευσης. Μετά από λίγο γεμίστε ένα φλιτζάνι με λευκό ξύδι και αδειάστε το και αυτό. Το μείγμα από αλάτι και ξύδι θα αρχίσει να αφρίζει. Τοποθετήστε ένα πανί από πάνω και περιμένετε για 20-25 λεπτά. Μετά αδειάστε 2-3 λίτρα ζεστό νερό να παρασύρει τα υπολείμματα από τροφές, λίπη και οργανικά λύματα που έχουν μαλακώσει από το μείγμα μας και είστε έτοιμοι.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΛΑΤΙ & ΞΥΔΙ
ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΛΑΤΙ & ΞΥΔΙ

Οι λόγοι για να μας επιλέξετε για αποφράξεις αποχετεύσεων είναι οι παρακάτω:

  • Εμπειρία στις υπηρεσίες αποχετεύσεων από το 1980
  • Χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους του εξωτερικού
  • Ανταγωνιστικές τιμές για τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες
  • Προνομιακά συμβόλαια και παροχές με τους μόνιμους πελάτες μας
  • Τεχνολογική υπεροχή
  • Άμεση απόκριση στη κλήση σας