Τα κουνούπια απειλούν τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη

Τα κουνούπια απειλούν τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχητική αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια καταγράφεται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Γεγονός που έχει σημάνει «καμπανάκι» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Τα κουνούπια απειλούν τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση της 68ης Περιφερειακής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, την Πέμπτη (20/09/2018). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών της υποομάδας για τον έλεγχο των κουνουπιών, τα οποία παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας της χώρας μας και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Γιάννης Μπασκόζος, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί σε πολλές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης. Θεωρείται πλέον ενδημικός, με εποχιακά περιστατικά. Το 2018, είχαμε πρόωρη κυκλοφορία του ιού και μεγάλο αριθμό περιστατικών (στην Ιταλία, τη Σερβία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες).

Τα κουνούπια απειλούν τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη
Κουνούπι

Τα κουνούπια απειλούν τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) είναι εγκατεστημένο στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επισήμανε ο κ. Μπασκόζος. Μεταδίδει τον ιό του Δάγκειου πυρετού και τον ιό Τσικουγκούνια σε τοπικό επίπεδο. Πρόσφατα οδήγησε σε επιδημίες στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία). «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό το ασιατικό κουνούπι τίγρης μπορεί επίσης να μεταδώσει Zika, κίτρινο πυρετό ή ιό του Δυτικού Νείλου» πρόσθεσε και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εντοπίσουμε και να συμπεριλάβουμε κάθε νέο είδος (σ.σ. κουνουπιού) μετά την επανεισαγωγή του και πριν από την επανεγκατάστασή του».

ΙΣΑ: Πάνω από 30.000 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στον έλεγχο των κουνουπιών μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης. Προγράμματα ελέγχου κουνουπιών ευρείας κλίμακας υλοποιούνται κυρίως σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Νότια Γερμανία και σε ορισμένες βαλκανικές χώρες. Απαιτείται όμως ταχύτερη υιοθέτηση νέων εργαλείων, με έμφαση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στον αστικό ιστό και στην αύξηση της ετοιμότητας και της ικανότητας των επιχειρησιακών μονάδων με έναρξη ελέγχου των κουνουπιών σε ευρεία κλίμακα, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Τα κουνούπια απειλούν τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

Μιλώντας ο κ. Μπασκόζος και για την Ελλάδα τόνισε ότι για αποτελεσματικότερη πρόληψη χρειάζεται έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων και ενισχυμένη παρακολούθηση. «Γνωρίζουμε ότι τα συστήματα επιτήρησής μας πιάνουν μόνο την άκρη του παγόβουνου των ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια, καθώς πολλοί είναι ασυμπτωματικοί. Συνεπώς, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να διατηρούν αυξημένη προσοχή για αυτές τις ασθένειες. Η εργαστηριακή τους δυνατότητα θα πρέπει να υποστηρίζεται ώστε να διασφαλίζεται η διάγνωση» είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Θα πρέπει, επίσης, να ενισχυθεί επειγόντως το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές, για την εφαρμογή ολοκληρωμένου ελέγχου και παρακολούθησης των κουνουπιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι δραστηριότητες ελέγχου των κουνουπιών θα πρέπει να υποστηρίζονται από την κατάλληλη νομοθεσία σε επίπεδο κανονιστικού πλαισίου και οργάνωσης. Έτσι εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα και η σωστή χρήση αποτελεσματικών βιοκτόνων και να ελαχιστοποιείται η εμφάνιση αντοχής των κουνουπιών.

Παράλληλα, απαιτείται σαφής εθνική νομοθεσία για το συντονισμό και την κατανομή των ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκτιμά ότι πάνω από 30.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν, γιατί παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα. Ο ΙΣΑ συστήνει σε όλους όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λάβουν σχολαστικά μέτρα προφύλαξης. Παραμένει άγνωστο το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού των κουνουπιών, ειδικά στον αστικό ιστό. Τέλος, αποδίδει ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής. Κυρίως για έλλειψη σχεδίου για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία διετία που ξεκίνησε η επανεμφάνισή του. «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τους άδικους θανάτους των συμπολιτών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από λοίμωξη εξαιτίας του ιού. Μπορείτε να μας καλέσετε για άμεσες απολυμάνσεις σε όλα τα νότια προάστια.

πηγή: www.newsbomb.gr

Scroll to Top